Så tvättar du fasaden

Fasadtvätt ska vi prata om nu, och det är en stor och viktig uppgift för husägare. Det är inte bara snyggt att ha en fin och ren fasad, utan det är också viktigt för husets hållbarhet. Fasadtvätt bör därför göras minst en gång om året, och det är lättast att göra på våren eller hösten. Innan du börjar tvätta fasaden så ska du titta till så att du har rätt verktyg och rengöringsmedel. Det är inte alltid lätt att veta vad som funkar bäst, men vi ska försöka ge dig lite tips.

Det finns flera olika typer av rengöringsmedel som är lämpliga för fasadtvätt, beroende på hur mycket smuts och alger som har byggts upp. Om din fasad bara är lite smutsig så kan du använda ett vanligt tvålrengöringsmedel, men om det är mycket smuts och alger så måste du använda något starkare. Det finns flera olika alternativ att välja mellan hos din lokala byggaffär, så ta gärna lite hjälp av personalen där när du väljer rengöringsmedel.

När du har valt rätt rengöringsmedel så är det dags att börja tvätta fasaden. Du ska börja från botten och arbeta dig uppåt, och var noga med att inte missa några stora fläckar. Innan du börjar spraya rengöringsmedlet på fasaden så ska du testa det på en mindre yta, för att se hur det påverkar ytan. När du har rengjort hela fasaden så är det bara att skölja av med vatten, och sedan är det klart!

Det är alltid bra att vara försiktig när man tvättar fasaden, så se till att inte spraya in rengöringsmedlet i några ventiler eller andra öppningar. Om du gör det så kan det orsaka skador på huset. Fasadtvätt är en stor och viktig uppgift för husägare, men det är inte alltid lätt att veta hur man ska göra.

//Johnny i Kalmar